مطالعات اخیر منتشر شده در مجله تغذیه، تاثیر پسته در کنترل سطح گلوکز خون صبحگاهی و بهبود سلامت عروق در بیماران پیشدیابتی را ارزیابی میکند.
پیشدیابت یک وضعیت سلامتی است که با سطوح ناقص گلوکز خون ناشتا، افزایش سطح گلایسیتد هموگلوبین A1c (HbA1c) و تحمل ناقص گلوکز همراه است. پیشدیابت میتواند خطر نسبی ابتلاء به بیماری های قلبی عروقی را به طرز قابلتوجهی افزایش دهد. در ایالات متحده، شیوع پیشدیابت در بین بزرگسالان 38٪ است، تقریباً 74٪ از آنها در طول عمر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 قرار دارند. تغییر در سبک و روش های زندگی و درمانهای رفتاری که شامل تنظیم رژیم غذایی متعادل، برنامههای کاهش وزن و ورزش، در حال حاضر به عنوان راه های کنترل و جلوگیری از ظهور علائم دیابت تیپ 2 که در بین بزرگسالان با پیشدیابت مورد استفاده قرار میگیرند.
مصرف میان وعدههای شبانه بعد از شام، قبل از خواب به عنوان یک راهکار مؤثر در جلوگیری از افزایش گلوکز صبحگاهی شناخته شده است. به همین دلیل انجمن دیابت آمریکا و انجمن تغذیه و رژیم غذایی پیشنهاد میدهند که مواد غذایی غنی از کربوهیدرات به عنوان میان وعدههای شبانه مصرف شوند تا کنترل گلایسمیک در بیماران پیشدیابتی و دیابتی بهبود یابد. پسته با دارا بودن فیبر غذایی و اسیدهای چرب اشباع نشده، که به بهبود تنظیم گلوکز و سلامت قلبی-عروقی کمک میکنند، شناخته شده است. چندین آزمایش تصادفی کنترلشده نشان دادهاند که پسته میتواند سطح گلوکز خون ناشتا و حساسیت به انسولین را بهبود بخشد. دریک آزمایش تصادفی کنترلشده، دانشمندان کارآیی پسته و مواد غذایی غنی از کربوهیدرات را به عنوان میان وعدههای شبانه در کنترل سطح گلوکز خون ناشتا، کاهش عوامل خطر مرتبط با بیماری قلبی-عروقی و بهبود کیفیت رژیم غذایی در بین بزرگسالان پیشدیابتی مقایسه میکنند.
مواردی که بر روی آن ها مطالعه انجام شده
جمعیت مورد مطالعه شامل 51 بزرگسال پیشدیابتی بود که به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. در گروه اول، شرکتکنندگان به مدت 12 هفته، مقدار 57 گرم پسته خشک و نمکنشده روزانه به عنوان میان وعده شبانه دریافت میکردند. در گروه دوم، شرکتکنندگان به مدت 12 هفته، مواد غذایی غنی از کربوهیدرات را به عنوان میان وعده شبانه دریافت میکردند. پارامترهای اصلی و ثانویه، از جمله گلوکز خون ناشتا، HbA1c، انسولین، مقاومت به انسولین، لیپیدها/لیپوپروتئینها، سلامت عروق و کیفیت رژیم غذایی، در دو روز پیاپی در آغاز و پایان هر دوره رژیم غذایی، ارزیابی شدند.
مشاهدات مهم
تفاوت معنیداری در پارامترهای مرتبط با متابولیسم گلوکز و سلامت عروق بین گروههای مورد مطالعه مشاهده نشد. با این حال، امتیازات شاخص تغذیه سالم-2015 (HEI-2015)، که برای ارزیابی کیفیت رژیم غذایی تخمین زده شده بود، در گروه اول نسبت به گروه دوم بالاتر بود. به طور خاص، شرکتکنندگان گروه اول امتیازات بالاتری برای مصرف غذاهای دریایی و پروتئینهای گیاهی و دانههای غنی از نشاسته نسبت به گروه دوم داشتند. هرچند تفاوت معنیداری در مجموع انرژی کل بین گروههای مورد مطالعه مشاهده نشد، درصد انرژی کل از اسیدهای چرب اشباع نشده و مصرف پتاسیم در گروه اول بیشتر بود. این گروه همچنین مصرف بیشتری از فیبر غذایی، مغزها و دانهها، و روغن را گزارش داد و مصرف کمتری از دانههای غنی از نشاسته داشتند.
نتیجه
مصرف پسته به عنوان یک میان وعده شبانه میتواند کیفیت رژیم غذایی بیماران پیشدیابتی را افزایش دهد؛ با این حال، این ماده غذایی تأثیر مشابهی با میان وعدههای غنی از کربوهیدرات بر کنترل گلایسمی و سلامت عروق داشت. با این وجود، یافتههای مطالعه نشان میدهند که بیماران پیشدیابتی میتوانند پسته را به عنوان یک جایگزین سالم به عنوان یک میان وعده ی شبانه غنی از کربوهیدرات مصرف کنند.